Culiniare specialiteiten

De "Bonnotte"

De Bonnotte van Noirmoutier prijkt hoog op de wereldranglijst van aardappelsoorten. Deze aardappel valt bijzonder goed in de smaak bij grote chefs en fijnproevers. Deze kleine goudgele smaakbommetjes, met een grillige vorm, groeien in trossen.

Een week in mei zijn circa 2500 mensen met man en macht bezig om op het Franse eiland Noirmoutier, het exclusieve ziltige aardappeltje ‘La Bonnotte’ handmatig te rooien.

De smaakindicatie is: zilt, nootachtig en mooi luchtig. Het product dient volgens kenners ongeschild bereid te worden. Door de teelt op een lichte zanderige grond en de invloeden van eb en vloed, waardoor het gewas regelmatig overspoeld wordt met zeewater en algen krijgt de La Bonnotte de smaak van de zee via de natuur mee.

Op het eiland wordt de Bonnotte de eerste zaterdag van mei gevierd tijdens de “Feest van de Bonnotte”.

De "Préfou"

De préfou is een ideaal aperitiefhapje, een platgedrukt gebakken stukje brood, ingewreven met knoflook en boter.

Het knoflookbrood worden meestal tijdens het aperitief met een glaasje Trouspinette geserveerd.

De "Trouspinette"

Een aperitief op basis van sleedoorn of zongerijpt fruit

De "Mogette"

Het meest bekende uit het wallenlandschap zijn de mogette of grote witte bonen.

Vroeger was het een dagelijkse onderdeel van elke maaltijd omdat ze niet duur maar heel voedzaam zijn. Tegenwoordig worden ze op gegrild brood samen met een snede Vendée-ham opgediend.

Er worden meerdere feesten ter ere van de mogette georganiseerd: in augustus in Poiré-sur-Vie, in september in Les Brouzils, of in oktober in La Ferrière.

La Brioche Vendéenne

Een andere lokale lekkernij is het zoete brood brioche, dat zich onderscheidt door zijn subtiele smaken van suiker, cognac of oranjebloesem.

De lokale bakkers zijn bijzonder fier op hun brioche vendéenne, maar ook op hun gâche of moerasflan (fion Vendéen). Deze worden geserveerd als dessert met een glaasje brandewijn of oranjebloesem

Les Fiefs Vendéens & La Bière

Uiteraard vind je hier ook uitstekende wijn:

  • De wijnen Fiefs Vendéen: overkoepelende naam voor wijnen uit Brem, Vix, Mareuil en Pissotte. Voornamelijk rode & rosé wijnen.
  • Gros Plant: populaire witte wij uit de Val de Loire met het kostbare AOC-label
  • Mélusine: een lokale bier

La Sardine

Saint-Gilles-Croix-de-Vie is de enige Franse haven die pronkt met het label ‘Site Remarquable du Goût’, en dat dankzij haar sardines. Elk jaar wordt er ruim 2500 ton sardines aan wal gebracht voor vers verkoop & conservenindustrie. In 2000 kreeg de sardines uit deze charmant badplaats het Rode Label.

Ook het neusje van de garnaal, de Rose de Saint Gilles, wordt hier van november tot februari gevangen.

Les Huîtres de l’Atlantique

Drie bekkens (de baai van Bourgneuf - Noirmoutier, Talmont Saint Hilaire en de baai van L'Aiguillon) zijn nu oesterteeltcentra ofwel oesterproductiegebieden. Zo wordt er elk jaar 10.000 ton oesters over vrijwel 80 km geproduceerd.

Het witte goud en de zoutpannen van de Vendée

Aan de Atlantische kust wordt, in de nog geëxploiteerde zoutpannen, op het eiland Noirmoutier, in het Marais Breton van Vie en Olonne en in het gebied van Talmont, de fijne fleur de sel en het zeezout gewind. Het principe van een zoutpan is eenvoudig: de klimatologische en geologische omstandigheden moeten optimaal zijn voor een maximale verzadiging aan natriumchloride van het zeewater.

De oogstperiode loopt van mei tot september. Men hoeft dan alleen het zout, "het witte goud", naar de rand van de zoutpan te brengen met een "simoussi", een grote traditionele hark.

Camping2Be
Boek uw verblijf op camping plein sud :
Beschikbaarheid en Reservering
Camping Frankrijk Vendée
Early Booking Speciale aanbieding

Voor elke huurreservering van minimaal één week van 1 juni tot 4 augustus 2019, aanbieding geldig tot 31 januari 2019.

Lees meer
SLIMME TIPS VOOR LAAGSEIZOEN

VRIJ TOEGANG TOT VERWARMDE BINNENZWEMBAD (vanaf 07/4 t.e.m. 06/07 & vanaf 26/08 t.e.m. 16/09)

Lees meer
Tour de France 2018 !

Profiteer van onze speciale aanbieding voor de Tour de France: 1 week gekocht = 1 week gratis!

Lees meer
ANCV ANCV ANCV ANCV ANCV